Piratporr

Jag anser att debatten kring upphovsrätten och nedladdning av musik är helt åt skogen. Det jag inte förstår är varför folk som laddar ned alltid skyller ifrån sig och försöker få det till att det är skivbolagens fel att de laddar ner.

En pirats fattiga försvarstal:
1. "Man kan inte kriminalisera en hel generation". Om tillräckligt många börjar åka över hastighetsgränsen, ska vi strunta i det då och höja hastighetsgränsen? Självklart ska vi inte sätta dit varje enskild person som laddat ner men det måste gå att åtala folk som gör det möjligt för större delen av den yngre generationen att göra det.

2. "Jag köper den film/musik jag verkligen gillar" Det tror jag inte på en sekund, varför laddar ni ned musik ni inte gillar?

3. "Laglig musik finns inte tillräckligt tillgängligt" Det finns flera sidor på nätet som erbjuder massiva sortiment med minst lika mycket musik som finns på piratebay med lika bra eller bättre kvalitet.

4. "Musikbranchen får skylla sig själva eftersom dom inte hängt med i utvecklingen" Det är väl tillfället som gör tjuven antar jag. Low lifes!

5. "Artister får in större delen av sina inkomster från konserter" Hur ska de få råd att göra konserter när de inte får in några stålars från musikförsäljningen?

Självklart behövs det en ändring i hur det ser ut i dagsläget. Jag laddar ju själv ned musik, film och tv-serier då och då. Som tur är finns det flera musiksiter under utveckling som erbjuder ett helt nytt sätt att se på musikdistribution och nedladdning. Svenska Spotify är ett exempel, där artisten som lägger upp sin musik får en del av inkomsterna företaget drar in via reklam och betaltjänster beroende på hur många som lyssnar på låtarna.

Last.fm är en site som funnits en längre tid, som liknar i mångt och mycket Pandora, men som är på väg att förändras radikalt. I USA, Storbrittanien och Tyskland kan man nu ta del av deras nya prenumerationstjänst som innebär att du kan lyssna på vilken låt du vill upp till tre gånger gratis innan du behöver påbörja en prenumeration. De har samarbete med bl.a. de stora EMI, Sony BMG, Universal och Warner men även små indipendentartister får en demokratisk chans att få betalt efter hur många som lyssnar på sin musik. Det här är framtiden.

Kommentarer
Postat av: gollne

töntigt, nedladdning är för fattiga och nördar, jag är inget av dem

2008-01-31 @ 17:48:01
Postat av: Dave

punk 5 där fattar jag inte hur det är tänkt.
Det är ju inte artisten som betalar för sin konsert. Det är ju bokningsbolag osv. Artisten kommer och spelar om han får pengar.
Skivor nuförtiden är ju mer ett visitkort för att visa att man är aktuell och så hör t.ex. O´learys i Östersund av sig och vill att man kommer dit och betalar gage osv.
Där märker man att nedladdningen förstör. Artisterna väger upp dålig skivförsäljning med höga gage, därmed dyra biljetter.
Lite kul är att i 9 fall av 10 så är det de som laddar hem sin musik som klagar på biljettpriser.

2008-01-31 @ 20:48:37
Postat av: Marcock

Dessutom blir det bra pr för midre artister om fler kommer över deras musik som de aldrig annars hade velat bekosta. Får fler upp ögonen för en artist kommer fler till deras spelningar. Jag tror på någon form av stimpengar eller annonspengar för artisten i framtiden. Har svårt att tro att den breda massan som är vana vid att tanka gratis kommer gå över till lagliga sätt om en låt kostar ca 7kr att tanka. Det är ändå 7kr mer än vad personen(jag) är vad att få hem musik för.

2008-01-31 @ 21:34:55
Postat av: Klas

1. Jag förstår liknelsen men det är ju ingen som riskerar att dö av olaglig nedladdning... är väl Pontén som riskerar det mesta genom att jobba emot piraterna.

2. De kanske vill lyssna och se om musiken är värd att köpa. Om de inte gillar musiken de har laddat ner så tar de bort den och struntar i att köpa skivan..

3. Jag tar gärna emot tips på bra sidor, jag hade ett önskemål om en bra mobiltjänst där man kan plocka hem musik direkt i mobilen på snabbt och smidigt sätt..

4. Det är synd om musikbranchen, speciellt artisterna som blir lidande för skivbolagens klumpighet.

5. Höjda konsertbiljetter är okej, om (som David säger) det höga gage:et går till artisterna...

Synpunkter? (Alltid kul med lite piratdiskussion)

2008-01-31 @ 22:04:54
Postat av: Micke

Klart att artisterna ska ha betalt för sin musik, men det är ju inte dom som klagar på nedladdarna. Istället är det skivbolagen som står där med sin förlegade syn på vad dom ska tjäna pengar på (förpackning och distribution av musik) när det finns lika bra eller bättre sätt att göra detta gratis.

Antagligen är det redan för sent för skivbolagen att börja fundera på hur dom ska använda tekniken till sin fördel istället för att försöka motarbeta nya tankesätt. Kul dock att det börjar poppa upp lite andra aktörer som kanske kan sköta det här på ett bättre sätt.

Jag brukar jämföra lite med resebyråer. Förr i tiden gick man till en resebyrå när man ville ut och resa. Resebyrån tog reda på vad man ville göra och hur mycket man kunde tänka sig att betala och sen satte dom sig och ringde runt till hotell, flygbolag osv och bokade in en skön resplan åt kunden. Idag kan vem som helst kolla upp ett bra flyg, ett billigt hotell etc på internet. Resebyråerna har dock inte dött ut för det, eftersom dom har förstått att dom fortfarande kan erbjuda kunderna något i form av service. Skivbolagen ignorerar möjligheten att använda den nya tekniken för att ge kunderna bättre service och ser istället till att deras kunder framställs som tjuvar och bedragare när dom utnyttjar tekniken för att sprida kultur.

2008-02-02 @ 14:28:37
Postat av: Anonym

Tjo!

Tänkte bara tipsa om ett bra band. Dom har tagit ställning och ger bort sin musik gratis och sprider den genom sina fans. Tycker iden är cool och jag tror att det är så det kommer att se ut i framtiden. Gå in och tanka ner och sprid vidare om du gillar det.



www.magnacartacartel.com



/Emil

2008-05-23 @ 22:17:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0